Blog: Ikke kun følelser bestemmer, hvad du spiser

Foto: Shutterstock

Spiseforstyrrelser handler ikke om kalorier! Men det handler i høj grad om mad og næring og kroppens fysiske tilstand. Hvis man tager kroppens tilstand med, frem for kun at se på følelser, så giver man sig selv en Ferrari frem for en cykel i et behandlingsforløb.

Fredag, 11. september 2015 - 10:02 - af Tine Grandjean

Jeg genså en ny klient i går. Hun er i et forløb for at få hjælp til anoreksi. Hun oplevede at det havde været helt uproblematisk at følge mine anbefalinger. Hun havde spist alt hvad vi havde aftalt. Hun gjorde det uden at blive bekymret eller angst.

Det, der betød noget for hende, var at hun fik lov til at bestemme hvad hun skulle spise mere af. Fik lov at vælge noget mad fra. Og sige ja til noget andet mad i stedet.

Inden da havde hun lyttet opmærksomt til mine forklaringer om cellenæring, hormoner og energiproduktion. Jeg smækkede ikke bare på bordet, at hun skulle tage på. Jeg respekterede hendes oplevelser med forskellige madvarer i stedet for at ignorere ønsker, fordi de var ”en del af sygdommen og noget der bare skal bekæmpes”.

Læs også: Disse madvarer mætter mest

For mig, er det en grundpille i arbejdet med mennesker, med angst og skæve mønstre, at finde ud af hvad der kan hjælpe dem til, at de kan bevæge sig på kanten af angsten. Møde udfordringen men ikke kaste sig på hovedet ud over en skrænt i et afgrundsdybt mørkt hav. I det respektfulde forsigtige møde ligger muligheden for forandring.

For de mennesker som spiser for meget, de som har BED (Binge Eating Disorder) er der en udbredt opfattelse, at de i hvert fald ikke mangler noget. Igen er det kalorietyranniet der har magten. Man behøver absolut ikke at være rig i vitaminer og mineraler fordi man er overvægtig. Som overvægtig har man måske hormonelle ubalancer eller inflammationer som kan påvirke immunsystemet.

Disse ting kan man arbejde positivt og konstruktivt med i det rette behandlingsforløb, som varetager de forskellige aspekter hos den enkelte.

Spiseforstyrrelser er komplekse

I årevis har tonen været ” det handler ikke om mad” men derimod om følelser.Det er kun en del af sandheden. Der er altid følelsesmæssige aspekter i en spiseforstyrrelse, hvad enten man spiser for lidt eller for meget. Men det handler i høj grad også om mad – og krop. Ikke bare kropsidealer.

Læs også: Sådan bliver du venner med din perfektionisme

Biokemi, immunsystem, fordøjelsessystem, biokemiske individuelle tilstande. Det handler om både at få kontakt til afskærmede følelser, få næring til cellerne, få hormonerne i balance. Ikke mindst neurohormonerne. De har nemlig en kolossal indflydelse på vores mod, vores nysgerrighed, vores angst, glæde og tillid. I fordøjelsessystemet har vi en rig tarmflora, som også påvirker hjernen og vores handlinger dramatisk.

Derfor er vi altid nødt til at undersøge tilstandene i kroppen, selvom det er fra hovedet vi oplever problemet. Det er blot symptomer som afspejler en problematik et sted der nede under overfladen.

Sund mad er meget mere komplekst og individuelt end de 8 kostråd. Vores kostråd og sundhedsopfattelse er kraftig påvirket af den danske madkultur. Kostrådene er skabt til massekommunikation, slet støtte af individuelle problemer.

Læs også: Sådan kommer du de røde knopper på armene til livs

Hvert menneske er unikt

Hvert menneske har sin historie, mentalt og fysisk. Hvert menneske har sine handlingsstrategier.

Lad os komme mennesker i møde, frem for at putte os alle i én og samme boks, med pasta, leverpostejsmadder og gulerødder.

Lad os hæve ambitionsniveauet, lad os favne de mange tusinde muligheder verdens spisekammer har til os.

FÅ DE NÆSTE TRE NUMRE AF Q FOR KUN 99 KR.:

Lad os opdage de følelser vi har. Hjælpe hinanden med at tillade dem. 

Læs alt om